Bissap - Beguda de Flors Seques d'Hibisc Vermell

A qui ho demanis, et respondrà indistintament que el bissap es un te o una beguda refrescant.
El bissap està considerat com la beguda nacional del Senegal. A cada carrer ple de gent, a cada estació de tren o d'autobús, a cada camp de futbol etc, trobarem un venedor de bissap.
El bissap s'elabora amb flors seques vermelles d'hibisc que es poden trobar a qualsevol mercat del Senegal. Aquesta beguda també és molt popular a alguns països de l'Àfrica occidental, on es pot prendre a qualsevol hora del dia i, acompanyat de Ceebu Jen o qualsevol altre plat de la seva cuina. La flor seca d'hibisc vermell no és exclusiva del bissap. També s'empra a la cuina com a aromatitzant i colorant. Les fulles i les tiges tendres, s'empren a la cuina com qualsevol altre vegetal.
L'hibiscus sabdariffa (Thé rose d'Abyssinie, Karkadé, Domoda, Köta, Fasab, KÔ, Oseille de Guinée...), és originari de l'Índia i amant de les zones tropicals. El trobem al Sudan, Tailàndia, Egipte, Burkina Faso, Mali, Níger, el Txad i Mèxic.
Quan creix esdevé un arbust d'1,5 m. Les flors creixen al llarg de la tija i són de vores rosades, interior groc i centre del color del vi. Quan cauen els pètals, la part interna madura, creix i es torna del característic color vermell intens. En aquest punt ja es pot fer servir per a confeccionar bissap o per a guisos de carn i en pastisseria.
A Jamaica i Panamà s'empra per a confeccionar begudes típicament nadalenques. A l'Índia i Birmània es pren fred. Al Brasil, anomenat vinagreira, és un producte bàsic de la farmacopea local i a Austràlia s'elaboren confitures.
Les flors d'hibisc aporten vitamines, especialment vitamina C. També se li atribueixen propietats energètiques, tonificants, digestives, diurètiques i desinfectants.

Ingredients: (per a 2 l de bissap)

Procediment:

  1. Renta breument les flors amb aigua freda.
  2. Posa l'aigua a bullir.
  3. Incorpora les flors a l'aigua i enretira l'olla del foc. Deixa que reposi 10 minuts.
  4. Cola el bissap. Elimina les flors.
  5. Afegeix-li la panela i remena'l bé.
  6. Aromatitza'l amb la menta i la vainilla.
  7. Serveix-lo ben fred i amb gel.

Comentari:

La combinació de menta i vainilla és la més comuna quan s'elabora el bissap. Tanmateix, el bissap ofereix moltes altres possibilitats per tal de combinar les aromes que més ens agradin. Fes el teu bissap combinant 2 d'entre aquests ingredients: 1 got de suc de pinya o taronja, el suc de 1/2 llimona, 1 pessic petit de gingebre fresc ratllat o 1 cullerada de postres d'aiguanaf.
Si no és possible aconseguir flors seques vermelles d'hibisc per a fer el bissap, confecciona'l amb suc de nabiu.
Si vols aconseguir un bissap amb prou més potència, fes-lo amb la meitat d'aigua. Aquest bissap també es pot barrejar amb un refresc de llimona o passar a formar part d'un còctel.

Repiula aquesta recepta Comparteix aquesta recepta a Facebook
Vés a: